dostop link

Aktualne novice

feb 12 2023

Koncert zlatih sanj

koncert

 

V Osnovni šoli Cvetka Golarja smo 2. februarja 2023 priredili Koncert zlatih sanj, prireditev v sklopu praznovanj ob 60-letnici šole. Vabilo za prireditev, sanje med zlatim žitnim klasjem, je oblikovala šolska likovnica Vanja Jordanov. Cvetko Golar je v svoji Poljski pesmi, kjer žito sanja sanje zlate, ubesedil sanje narave, mi pa smo želeli prikazati, kako zveni, ko se uresničijo sanje glasbenikov, in s tem navdihniti učence, da bi stremeli za svojimi sanjami in stopali po poteh njihove uresničitve.

Organizatorica koncerta ter koordinatorka glasbenega dela, Marjanca Trilar, je k počastitvi obletnice povabila bivše učence, ki se danes poklicno ukvarjajo z glasbo, in odzvalo se jih je več kot 50. Tako so na koncertu v dveh delih (dopoldanskem, namenjenim razredni stopnji učencev, in popoldanskem) nastopili in nas navdušili: Barbara Einfalt (flavta), Ana Mir (rog), Niko Mir (bas pozavna), Leon Ravnikar (kitara), Žiga Trilar (kontrabas), Jaka Trilar (čelo), Hana Žvagen (flavta), kitaristi Jan Golob, Jan Pišek in Luka Vehar, učenec Gašper Kavčič (kitara), otroški in mladinski zbor Reteče ter skupina pevk Šternce pod vodstvom Patricije Volčič, moška pevska skupina Garažni decet, ki jo vodi Lenart Sušnik, šansonjer in skladatelj Tomaž Hostnik (klavir), Jernej Hostnik (harmonika), Evsiz in banda, pod vodstvom Karla Jemca, tolkalista Jaka Strajnar in Martin Jocif ter unikatna inštrumentalna glasbena zasedba Original Kranjc bend. 

Idejno zasnovo in vsebino veznega teksta je pripravila slavistka Tadeja Plut Krajnik. V ta namen je raziskala manj znane delce ustvarjanja Cvetka Golarja in odkrila nekaj pozabljenih, a dragocenih besedil, kot sta slikoviti Zimska pesem in Miška dela zobček, ki nista uvrščeni v njegove znane pesniške zbirke. Prireditev sta vodila Jan Novljan in Pika Alič, pesmi pa so recitirali Gašper Kavčič, Taja Šparovec, Pika Trobec Kusetić, Jošt Porenta in Gašper Žontar, vsi učenci OŠ Cvetka Golarja. Člani šolske folklorne skupine, otroškega pevskega zbora (Jasna Camlek) in šolske gimnastične skupine ter posamezniki od 1. do 9. razreda pa so s svojim umetniškim izražanjem poskrbeli, da so pred nami vstajali prizori iz Golarjevih verzov. Vse to pa je zvenelo in potekalo brezhibno ob zanesljivi in profesionalni tehnični ekipi ter mentorjih posameznih skupin.

...video posnetek koncerta...

...fotogalerija...