dostop link

Stara igr(ač)a ZA NOVO veselje

Unesco priložnost: STARA igr(ač)a ZA NOVO veselje

 

Teden otroka smo v prvih razredih popestrili z zanimivim projektom Unesco priložnost: STARA igr(ač)a ZA NOVO veselje, katerega cilj je, da si otroci med seboj zamenjajo igračo, torej stara igrača za nekoga postane nova in obratno.

Učiteljice smo pripravile pisno vabilo za otroke in njihove starše. V projekt  smo vključili medgeneracijsko sodelovanje.

 

Vstop v pravljični svet

Učenci neobveznega izbirnega predmeta umetnost so v treh skupinah pripravili kratke motivacijske prizore. Za motivacijo so uporabili pravljični svet, ki je našim šestletnikom najbliže. Predstave, ki so se zvrstile v ponedeljek, so bile našim najmlajšim zelo všeč in so jih spodbudile, da so nekateri že naslednji dan prinesli svojo igračo za izmenjevalnico. Otroci so igrače prinašali ves teden, vsaka posebej je spodbudila zanimanje.

 

Dan za izmenjavo

V petek smo učiteljice pred razredi pripravile pravo trgovino. Tisti učenci, ki so se odzvali povabilu, so dobili žeton. Spregovorili smo nekaj besed na temo starih časov, se pravi na kakšen način je potekala blagovna menjava. Otrokom se je zdela taka trgovina zelo zanimiva. Odprtje trgovine je bilo nekaj posebnega, otroci so prišli na hodnik in resnično v prijetnem vzdušju izbirali med ponudbo. Nekateri so potrebovali pomoč učiteljice, večinoma pa so nakup opravili sami.  Najlepše je bilo opazovati naše prvošolce, ko so se z nasmeški na obrazu vračali v svoje učilnice.

 

Vtisi otrok

Nekaj otrok je reklo, da se bodo igrali vsak dan. Le en deček ni bil najbolj vesel, ker so mu že vse pobrali. Vseeno pa je še dobil karte in zajčka in je bil navsezadnje zadovoljen.

Večinoma so otroci povedali, da so se doma težko odločili za izmenjavo vendar, ko so dobili drugo igračo, so bili zelo zadovoljni. Eni od deklic je bilo žal, da se je poslovila od svoje igrače, drugi pa tako ali tako ni bila nobena igrača všeč, ker jih ima doma očitno preveč.

 

IMAN: Srečna sem, ker sem dobila novo igračko.

ZARA: Zelo mi je všeč nova igračka, rada se z njo igram.

MIHAJLO: Zelo sem vesel, ker se zdaj v svoji sobi ne bom več dolgočasil.

MARTIN: Končno bom lahko spuščal milne mehurčke.

LOVRO: Všeč mi je igranje z vrtavko.

ELA: Jaz bi v šolo najraje prinesla kar štiri zaboje igrač, da bi jih zamenjala. Sedaj sem pa dobila, kar sem si želela.

ALJAŽ: Všeč mi je , ker se s fanti igram lov na zaklad.

VIDA: Vesela sem nove igrače.

ZARA: Sedaj se bom pa doma spet lahko igrala

 

Za vsakega je to nova in ne rabljena igrača.

Prihodnjič se bomo še z večjim veseljem odločili za menjavo. Zelo dobra ideja, hvala!

 

Učiteljica Jasna Camlek