Aktualne novice

okt 20 2021

Tudi cvetkogolarji vključeni v projekt Pirati plastike – dajmo Evropa!

 

Pirati Plastike – dajmo Evropa!  (Plastic pirates - Go Europe!)  je mednarodni projekt skupnostne znanosti, saj v njem sodelujejo Nemčija, Portugalska in Slovenija, ki se v okviru svojega skupnega predsedovanja Svetu Evropske unije kot trio predsedstev v letih 2020 in 2021 zavzemajo predvsem za čista morja, oceane in reke ter naravo, ki jih obdaja.

V boj proti onesnaževanju s plastičnimi odpadki ter za čiste vode in ohranjanje naravnih virov za prihodnje generacije v združeni Evropi se je vključila tudi OŠ Cvetka Golarja.

Učenci 6. in 8. razreda smo se  skupaj z mentoricama Petro Kalan in Petro Kavčič podali na obrežje reke Sore, kjer smo ugotavljali, koliko plastike je v naši reki.

Prvi dan smo iskali makro (večje) in mikro (manjše) koščke plastike. To smo storili tako, da smo s  Suškega mostu v reko spustili mrežo z majhnimi luknjami, da bi tako ujeli makro in mikro plastiko. Mreža je bila eno uro v vodi, mi pa smo ta čas raziskovali na obrežju reke. Opazili smo, da je obrežje močno poraščeno z dresnikom in da se je težko prebiti do vode.

Pri naslednji nalogi smo se razdelili v tri skupine: s pomočjo sita smo presejali nekaj mivke. Razen manjših odpadkov v njej nismo našli koščkov plastike, kar je pravzaprav pohvalno. Ko smo se vračali, smo iz reke Sore potegnili mrežo, v katero se je ujelo nekaj listja, večjih delcev plastike pa nismo ujeli.  Mrežo smo nato posušili in poslali v analizo na Morsko biološko postajo Piran.

Drugi dan smo ob reki nabrali približno 7 kg odpadkov. Razvrstili  smo jih v skupine: plastika, steklo, papir, drugi odpadki. Plastike za enkratno uporabo ni bilo veliko, šokirali pa so nas kozarci za sadno kupo, ki so bili pod drevesom ob reki, čeprav je zabojnik za steklo nedaleč stran. Tudi vreča s smetmi, ki smo jo opazili prvi dan (ostanki piknika), je bila naslednji dan  odstranjena. Med odpadki so prevladovali steklovina in pločevinke, kar potrjuje dejstvo, da se ob reki ljudje radi zadržujejo. Bolj žalostno pa je spoznanje, da za seboj ne znajo pospraviti.

Po končanem raziskovanju smo pobrali zbrano, vse zapisali in dokumentirali tudi s fotoaparatom ter se odpravili domov. Čeprav nam podatki niso všeč, se moramo zavedati, da se narava ne onesnažuje sama, temveč jo mi. Rezultati analize nam bodo pokazali, koliko mikro in makro plastike se nahaja v naši reki Sori.                   

Ammar Kaltak, 8. a