Aktualne novice

jun 08 2021

NAVODILA UPORABNIKOM UČBENIŠKEGA SKLADA

 

Spoštovani učenci in starši!

Sredstva, ki jih dobimo od Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, omogočajo le zamenjavo zelo obrabljenih učbenikov in učbenikov, ki niso v skladu z veljavnim učnim načrtom.

Želimo si, da bi učenci imeli spoštljiv odnos do izposojenih učbenikov. Tako bi skupaj skrbeli, da bi bili učbeniki čim dlje v dobrem stanju.

Da bi bilo čim manj nesporazumov, vas prosimo, da si natančno preberete spodnja navodila, kako skrbeti za izposojene učbenike.

PRAVILA IZPOSOJE UČBENIKOV IZ UČBENIŠKEGA SKLADA

  • Po izposoji učbenikov je le-te potrebno zaviti v ovitek ter na zaščitni ovitek nalepiti nalepko z imenom učenca.
  • Obkrožanje, podčrtovanje, dopisovanje, barvanje, rezanje in kakršnokoli drugo poseganje v učbenik NI DOVOLJENO in se šteje za poškodbo učbenika.

*Učencem, ki so se vajeni učiti z dopisovanjem in podčrtavanjem v učbenikih, svetujemo, da si kupijo lasten izvod ter izposojenega iz učbeniškega sklada vrnejo.

  • Skrbnik Učbeniškega sklada se trudi, da bi dal v izposojo dobro ohranjene učbenike, vendar to žal vedno ni mogoče. Zato prosimo vse učence, da v kolikor začne učbenik med šolskim letom 'razpadati', naj ga zalepijo oz. prinesejo v šolsko knjižnico na 'popravilo'.

 

PLAČILO ODŠKODNINE

Vse poškodbe, ki jih bo skrbnik Učbeniškega sklada opazil ob vračilu učbenika, razen očitne dotrajanosti zaradi večletne uporabe, se štejejo za dodatno povzročene poškodbe, za poškodovane in uničene učbenike po Pravilih o upravljanju učbeniških skladov predpisuje plačilo odškodnine.

Uporabnik sklada je dolžan plačati odškodnino, če konec leta vrne poškodovan ali uničen učbenik, ali ga ne vrne.

Višina odškodnine je določena z nabavno ceno in starostjo učbenika. Predlaga jo skrbnik Učbeniškega sklada, potrdi pa ravnatelj. Ta višina pri poškodovanih učbenikih ne sme presegati 1/3 nabavne cene poškodovanega učbenika, pri uničenih in izgubljenih učbenikih pa ne sme presegati 1/2 nabavne cene učbenika.

 

Nika Lebar, skrbnica Učbeniškega sklada