24. november 2025
Tradicionalen slovenski zajtrk in Dan slovenske hrane
V petek, 21. novembra 2025, smo na naši šoli obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk, ki poteka vsako leto na tretji petek v novembru in je del projekta Dan slovenske hrane. Namen dogodka je ozaveščanje otrok, mladostnikov ter širše javnosti o pomenu lokalno pridelane hrane, zdrave prehrane in krepitve odnosa do podeželja ter slovenskih pridelovalcev.
Poseben poudarek je bil na spoznavanju, kako potuje hrana od kmeta do naše mize in zakaj je pomembno izbirati lokalne, sezonske izdelke. Vsa živila so nam priskrbeli lokalni kmetje in čebelarji.
Jedilnik je bil sestavljen iz petih osnovnih živil slovenskega izvora: kruh, maslo, med, mleko in jabolko.
Posebej temu dnevu smo prilagodili tudi kosilo. Postrežena je bila loška mešanica, tradicionalna lokalna jed, ki združuje sezonske in domače sestavine. Za sladico smo ponudili jabolčni zavitek, pripravljen iz domačih jabolk. Obe jedi sta lepo nadgradili pomen slovenskih jedi in poudarili tradicijo lokalne kulinarike.
Učitelji, starši in učenci so poudarili, da takšni dogodki pomembno prispevajo k razumevanju pomena zdrave prehrane in spoštovanja dela kmetov.
Zaključili smo s skupnim sporočilom, da je izbira domače hrane dobra ne le za naše zdravje, ampak tudi za okolje, lokalno gospodarstvo in ohranjanje slovenske tradicije.