Aktualne novice

nov 15 2020

BLEGOŠING in TRIGLAVING

 

Učitelji športa smo za vas pripravili neobvezno aktivnost, ki vam bo popestrila vsakdan, vas popeljala na svež zrak, kjer boste aktivni –  tako boste ohranili ali še nadgradili kondicijo ter dobro voljo. Imenuje se BLEGOŠING in TRIGLAVING. Da boste imeli še več motivacije, pa boste lahko spremljali drug drugega in se na ta način spodbujali. K sodelovanju vabimo tako učence kot starše, gibanje in druženje v naravi bo prav vsem zelo dobro delo.

KAJ JE SPLOH TO BLEGOŠING in TRIGLAVING?

Vse skupaj izhaja iz zadnje čase zelo priljubljenega izziva z imenom EVERESTING. To je aktivnost oziroma izziv, pri katerem mora oseba s pomočjo določene vadbe (kolo, hoja, tek) premagati 8848 metrov nadmorske višine. To izvajajo posamezniki, po navadi zelo dobri športniki, kjer poskušajo v čim krajšem času opraviti toliko vzponov, da osvojijo višino Everesta (npr. si izbere hrib in na njega hodi, teče ali kolesari toliko časa, da doseže v naprej določeno višino).

ZAKAJ RAVNO 8848 m?

Beseda EVERESTING izhaja iz imena najvišje gore na svetu - Mount Everest. Slednji je visok 8848 metrov. In ker na vrh največje gore na svetu ne uspe priti ravno vsak, je ravno to ena izmed možnosti, kako na nekakšen drugače način osvojiti najvišjo točko sveta.

Ker pa v osnovni šoli nismo taki ekstremisti, bomo EVERESTING malo prilagodili in sicer:

  • učenci in učenke  1., 2., 3., 4., 5. in 6. razreda (BLEGOŠING)
  • učenci in učenke  7., 8. in 9. razreda (TRIGLAVING)

BLEGOŠING

Izziv BLEGOŠING je namenjen učenkam in učencem od 1. do 6. razreda. Blegoš je najvišji vrh Škofjeloškega hribovja. Njegova nadmorska višina znaša 1562 metrov.

Vsi tisti, ki se boste odločili za ta izziv, boste morali z različnimi vzponi premagati nadmorsko višino 1562 metrov (začnete na nadmorski višini 0).

Primer: Osvajanje BLEGOŠINGA s pohodi na Križno Goro

Začetna nadmorska višina: Škofja Loka (352 m)

Končna nadmorska višina: Križna Gora (680 m)

Pri tem vzponu boste premagali nadmorsko višino: 328 m

Do opravljenega izziva BLEGOŠING morate opraviti še: 1562 m - 328 m = 1234 m

Seveda lahko nalogo opravite z vzponi na različne druge vrhove.

TRIGLAVING

Izziv TRIGLAVING je namenjen učenkam in učencem 7., 8. in 9. razreda. Triglav je najvišji vrh v Sloveniji, njegova nadmorska višina znaša 2864 metrov.

Vsi tisti, ki se boste odločili za ta izziv, boste morali z različnimi vzponi premagati nadmorsko višino 2864 metrov (začnete na nadmorski višini 0).

Primer: Osvajanje TRIGLAVINGA s pohodi na Osolnik

Začetna nadmorska višina: Škofja Loka (352 m)

Končna nadmorska višina: Osolnik (858 m)

Pri tem vzponu boste premagali nadmorsko višino: 506 m

Do opravljenega izziva TRIGLAVING morate opraviti še: 2864 m - 506 m = 2358 m

Seveda lahko nalogo opravite z vzponi na različne druge vrhove.

REGISTRACIJA oz. PRIJAVA

1. KORAK

Vsi tisti, ki se boste odločili za sodelovanje pri izzivu BLEGOŠING in TRIGLAVING, izpolnite »prijavnico«, v katero boste vpisali vse zahtevane podatke, ki so potrebni, da boste lahko dostopali do preglednice, kamor boste nato vpisovali svoje rezultate.

POVEZAVA DO PRIJAVNICE: https://forms.gle/QEM4z3LR4WTZ2pse6

2. KORAK

Ko boste v prijavnico vnesli vse zahtevane podatke, vas bomo v aktivu športa v najkrajšem možnem času dodali med uporabnike preglednice (do takrat je za neregistrirane zaprta).

Vse podatke (premagano nadmorsko višino) boste sproti vpisovali v preglednico, ki smo jo pripravili v aktivu športa. V njej boste lahko spremljali tudi vse ostale, ki se bodo odločiti za izziv in tako videli kako uspešni so. Vse to bo poskrbelo, da bo naloga še bolj zabavna in nepredvidljiva. J

V preglednico boste vpisali svoje ime in priimek, razred ter pod ustrezen datum že prej omenjeno premagano nadmorsko višino (ta se bo samodejno seštevala na desni strani tabele).

POVEZAVA DO PREGLEDNICE: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1l9hBuBv_IJXZ-eImyKYEZCbBRg2vNSczg3qdxhN5gY0/edit?usp=sharing

Pri doseganju cilja bomo seveda morali upoštevati vse trenutno veljavne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, zato boste premagovali predvsem hribčke in vrhove občine, v kateri bivate.

Za dokončanje naloge imate mesec dni časa (od ponedeljka, 16. 11. 2020,  do srede, 16. 12. 2020). Prosimo, da vpisujete le resnično prehojene metre oziroma premagano nadmorsko višino.

Za lažji začetek smo vam pripravili nekaj primerov vzponov in izračunali nadmorsko višino, ki jo boste premagali, če vrhove osvojite.