dostop link

Aktualne novice

okt 24 2018

Kulturni dan – 7. razred

20181005_081032

 

DEDIŠČINA NAŠEGA MESTA

V petek, 5. oktobra 2018, smo imeli učenci sedmih razredov kulturni dan. Spoznavali smo dediščino Škofje Loke.

Najprej smo spoznavali znamenitosti Škofje Loke s pripovedkami iz knjige Kamniti most. Dobili smo se pred kapucinskim samostanom. Razdelili smo se v pet skupin. Skupine so imele zelo zanimiva imena: tlačani, loške smojke, glavnikarji, okameneli velikani in mostninarji. Jaz, Anuška, Eva in Lara A. smo bile tlačanke. Učiteljica nam je dala navodila in zemljevide, nato pa smo se odpravili do Martinove hiše. Ob poti je vsaka skupina spoznavala znamenitosti našega mesta. Ko smo se vsi zbrali na trgu pod gradom, smo šli do Hudičeve brvi in Kašče. Ob poti nam je učiteljica pripovedovala zgodbe o Škofji Loki.

Vrnili smo se pred kapucinski samostan, kjer nas je pričakal brat kapucin Jožko. Odpeljal nas je do vodnjaka, kjer nam je povedal zgodbo o Frančišku Asiškemu.  V kapucinski jedilnici nam je razložil njihova pravila pri jedi, npr. kosilo jedo eno uro. V knjižnici nam je predstavil Škofjeloški pasijon, ki je najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v Sloveniji. Ogledali smo si tudi druge zelo stare knjige.

Iz samostana smo se odpravili v Zgodovinski arhiv Ljubljana, enota v Škofji Loki. Tam nam je Elizabeta Eržen Podlipnik pokazala stara spričevala, potrdila, pečate, papirus in kroniko naše šole.

V Sokolskem domu pa smo si ogledali prireditev ob zaključku DEKD. Nastopali so učenci škofjeloških šol s pestrim programom. Naša šola je prikazala Cankarjevo enajsto šolo pod mostom. Nastopil je tudi otroški pevski zbor podružnice Reteče s pesmijo Šolski zvonec (Ludvik Černej, Emil Adamič) ter Preljubi Šent Lenart (ljudska, prir. Katja Gruber) ter folklorna skupina s plesom Ob bistrem potočku in Abraham.

Manca Novljan, 7. c