Aktualne novice

apr 16 2018

28. nacionalni otroški parlament

 

V ponedeljek, 9. aprila 2018, je potekalo zasedanje 28. nacionalnega otroškega parlamenta,  ki ga v Državnem zboru tradicionalno prireja Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Na njem sodelujejo učenci iz vse Slovenije, ki so med šolskim letom že razpravljali v otroških parlamentih na šolski, občinski in regijski ravni.

IZ OŠ Cvetka Golarja sta se ga udeležila učenca Nika Filipič in Dane Jemc, oba 9. a, skupaj z mentorico go. Marinko Frelih.

» V parlamentarno dvorano so nas spustili malo pred začetkom ob 9. uri. Pregled z detektorjem kovin ob vstopu se nama je zdel zelo zanimiv. Najprej nas je pozdravil dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora. V svojem govoru je izrazil zadovoljstvo, da gre že za 28. srečanje nacionalnega otroškega parlamenta, in poudaril njegov pomen. Pozdravne nagovore sta imela tudi Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, in Darja Groznik, predsednica ZPMS. Osrednja tema letošnjega parlamenta je bila Šolstvo in šolski sistem, ki smo jo obravnavali v štirih vsebinskih sklopih: Šola za življenje, Odnosi v šoli, Metode in načini poučevanja in Učne vsebine. Midva sva sodelovala v skupini, ki je razpravljala na temo Šola za življenje. Izmenjali smo veliko mnenj in izbrali poročevalce, ki so potem naše delo predstavili  na plenarnem delu zasedanja. To se je pričelo ob 12. uri, še prej pa smo nekaj časa namenili tudi skupinskemu fotografiranju in dajanju izjav. Okrog nas je mrgolelo radijskih in televizijskih novinarjev ter poročevalcev. Ob začetku plenarne razprave so se nam  pridružili tudi  dr. Miro Cerar, predsednik vlade Republike Slovenije, in  ministrice ter ministri, ki opravljajo tekoče posle, drugi predstavniki slovenske vlade, predstavniki nevladnih organizacij ter poslanke in poslanci.  

  

Po kosilu v  restavraciji Državnega zbora smo se odpravili domov.

Zagotovo je bilo sodelovanje na 28. nacionalnem otroškem parlamentu za naju nepozabna izkušnja.

 

 

                                                                 Nika Filipič in Dane Jemc, oba 9. a