Aktualne novice

feb 07 2018

A je Ivan doma?

 

Za letošnji Slovenski kulturni praznik smo posneli film, ki smo ga poimenovali A je Ivan doma? Nastal je zelo na hitro, od ideje do izvedbe smo imeli slab mesec dni. Igrane dele filma smo posneli v dveh urah, v okviru medijske delavnice, za kamerami in mešalno mizo za sliko so bili učenke in učenci.

Film A je Ivan doma? ima okvirno zgodbo. Trije fantje: Dane, Karlo in Jan so prijatelji, ki jim razlike v letih ne predstavljajo ovire, ampak bogastvo. Dane veliko ve, Karlo in Jan mu z veseljem prisluhneta, vsi trije pa si želijo doživeti zanimivo dogodivščino. Ker je Cankarjevo leto, se odpravijo v Ljubljano v Cankarjev dom. Zanimivo se jim zdi, da ima Ivan Cankar poleg svojega groba in leta, ki ga praznujemo letos, tudi dom, ki ga za časa zrelega življenja v resnici ni imel. In kaj jih vodi tja?  Vedoželjnost in nagajivost. Zanima jih, kako se bodo na njihovo vprašanje: »A je Ivan doma?« odzvali vratarji, ki jih bodo srečevali  na različnih vhodih in hodnikih. A tudi vratarji niso bili od muh, dobro so igrali svojo igro in fante pošiljali v različne dvorane, kjer so veliko izvedeli o samem življenju Ivana Cankarja, si ogledali risanko po njegovi predlogi in dramsko uprizoritev Urškinega Povodnega moža in Rozmanove Urške. Na koncu so bili hvaležni vsem vratarjem, saj so v Cankarjevem domu doživeli veliko. A nekaj bi vendarle radi »ušpičili«. In so.

Gre za preplet dokumentarnega in igranega filma. V dokumentarnem delu so izpostavljeni štirje vidiki: nekaj dejstev iz življenja velikega pesnika, pisatelja in dramatika ter kako bi se znašel v današnjem svetu; kakšno povezavo imajo Ivan Cankar, Cvetko Golar in Rožnik, kjer je pisatelj preživel kar nekaj lepih in plodovitih let; spoznanje o pomembnosti enajste šole za življenje. Ob vseh klišejskih, že skorajda ponarodelih predstavah obstaja tudi tisti drugi, odločnejši, energični in pogumni Cankar, o katerem redko kdaj kaj slišimo. Je to botrovalo njegovi smrti, pa je vprašanje, ki je ostalo v zraku. Dejstvo je, da bo 11. decembra minilo 100 let od njegove smrti, celotno letošnje leto pa je razglašeno za Cankarjevo leto.

Sodelujoči:

A je Ivan doma? so spraševali: Dane Jemc, Karlo Jemc in Jan Novljan. Kje je Ivan, so povedali: Jon Balažic, Lukas Rimac, Merzad Kaltak, Marko Šestanovič, Hasan Kaltak in Tin Mijič.

Risanka Pes, maček in miši je nastala po istoimenski pesnitvi Ivana Cankarja, priredba besedila, interpretacija, snemanje zvoka in montaža Mateja Feltrin Novljan, psa, mačka in sodnika je interpretiral Marjan Bunič. Uprizorile so jo učenke izbirnega predmeta Likovna snovanja 2 pod mentorstvom Vanje Jordanov. Snemanje in montaža: Andrej Novljan.

Koreografijo za Prešernovega Povodnega moža in Rozmanovo Urško je pripravila Kristina Marjanović, plesali so: Anuša Bohinc, Maša Derlink, Eva Družinec, Mojca Meterc, Anja More, Manca Novljan,  Neža Štojs, Eva Reven, Ema Triler ter članice in člani folklorne skupine OŠ Cvetka Golarja pod vodstvo Ede Berginc in Marjance Triler. Povodna moža sta bila Matija Jemc in Marcel Zornada, Urški pa Tina Družinec in Evita Vogrinc.

Brali so: Jon Balažic, Maša Bertoncelj, Leja Brdnik, Eva Družinec, Tomaž Jelovčan, Tiva Kokelj, Tina Kostelec, Ema Triler in Nik Vodovnik. Snemanje, obdelava in montaža zvoka: Mateja Feltrin Novljan. Snemanje plesa: učenke in učenci, ki so obiskali video delavnico v torek, 30. januarja 2018.  Mentorja: Denis Horvat in Andrej Novljan.

Scenarij in režija: Mateja Feltrin Novljan.

Film si lahko ogledate tukaj.