Aktualne novice

maj 16 2018

Naravoslovni – 7. razred

 

Učenci 7. a in 7. b smo imeli naravoslovni dan na temo Čebele 4. maja 2018, učenci 7. c in 7. d pa 9.  maja 2018. Potekal je v Domu čebelarjev Brode, ki je last Čebelarskega društva Škofja Loka. Pred začetkom dela v delavnicah smo se razdelili v tri skupine.

V prvi delavnici smo najprej izdelovali sveče in obeske iz čebeljega voska. Mi smo pripravili silikonske modele, gospe, ki so vodile delavnico, pa so vanje in v modele za obeske nalile vroč čebelji vosek. Počakali smo, da se je ta strdil in nastali so izdelki z  različnimi motivi (psi, miške, mačke, jaslice,  Dedek Mraz  itd.).  Poskušali smo tudi različne vrste medu. V čebelnjaku pa so nam razložili, kako pridobivajo med. Ob koncu delavnice so vsakemu učencu podarili svečo in obesek.

V drugi delavnici smo spremljali predavanje  o zgodovini čebelarstva v Sloveniji, posebej o kranjski čebeli in svetovnem dnevu čebel, ki ga bomo letos obeležili prvič, in to 20. maja, na dan, ko se je v Breznici pri Žirovnici rodil Anton Janša, začetnik modernega čebelarstva. Reševali smo tudi učni list, ki ga je pripravila naša učiteljica naravoslovja.

V tretji delavnici smo risali travniške rastline. Čeprav je deževalo, smo se pogumno odpravili na travnik in  si izbrali vsak svojo rožo. Škoda, da nismo mogli risati na prostem.

Naravoslovni dan je bil zelo poučen in zanimiv. Najbolj všeč mi je bilo izdelovanje sveč.

                                               

                                                                          Nace Triler, 7. a