Radio Cvek

Radio Cvek - šolski radio, ki popestri odmore in 
informira o aktualnem dogajanju na šoli
 


Radio Cvek na OŠ Cvetka Golarja je sestavljen iz treh sklopov: Radia Cvek, izbirnega predmeta Radio in tedenskih prispevkov, ki se predvajajo na radiu Sora.

Odgovorni za šolski radio in učitelj matematike ter tehnike g. Andrej Novljan nam je zaupal: »Z vzgojiteljico Jasno Camlek sva se pred tremi leti pogovarjala in dobila idejo, da bi bilo super, če bi šolski radio zopet zaživel. V času, ko sem jaz obiskoval OŠ Cvetka Golarja, so bili nekateri učenci namreč zadolženi samo za predvajanje glasbe. Midva sva želela, da bi se obravnavalo še različne teme in da bi bila zraven tudi glasba. V prvem letu je Jasna Camlek pripravljala besedila z učenci in razne ankete. Naslednja leta pa so učenke postale zelo samostojne in smo jim pustili prosto pot, tako da v letošnjem letu pripravljajo oddaje same.« Dodal je še: »Šolski radio Cvek poteka med odmori, ko imajo učenci malico. Oddaje pripravljamo na vsake 14 dni ali pa vsak teden, predvajajo pa se različne dneve v tednu.«

Program radia Cvek

Na Radiu Cvek imajo več rubrik: Nagradno vprašanje, kjer učenci odgovarjajo na vprašanja in svoje odgovore vržejo v nabiralnik, ki ga imajo v knjižnici; Radio Cvek beleži dogodke, kjer se pove vse o preteklih uspehih in tekmovanjih, ki so se dogodili na šoli; Cvek se ozira v prihodnost, kjer napovedo dogodke, ki se bodo odvili na njihovi šoli; Cvek na obisku, kjer učenke, ki delajo na radiu Cvek in učenci/ke izbirnega predmeta radio, obiščejo različne radie po Sloveniji in potem na šoli poročajo kako je bilo na obisku; Skriti gost, kjer pripravijo intervju z določeno osebo in vnaprej posnamejo glas, nato pa g. Novljan spremeni glas in učenci ugibajo kdo je ta skriti gost, svoje odgovore pa ponovno oddajo v nabiralnik, srečni izžrebanec pa prejme nagrado; Želeli ste, sedaj pa poslušajte, kjer obiščejo vsak razred in nato zavrtijo glasbene želje vsakega razreda posebej. Izvedeli smo še, da so na OŠ Cvetka Golarja v lanskem letu uvedli novo rubriko Novičke slavnih, kjer učenke zberejo različne trače iz sveta slavnih, nato pa jih na radiu preberejo med odmori. Osnovnošolke 8. c razreda, Vida Jocif, Karla Ana Dolenc, Jona Pokorn Kužnik in Lucija Podobnik so nam povedale: »Ponavadi se vse štiri dobimo skupaj in se dogovorimo katera bo pripravila določene stvari. Zasnovo naredimo skupaj, potem ena doma napiše celoten tekst, ki ga v šoli skupaj pogledamo in popravimo napake, na koncu pa dodamo še glasbo. Na podlagi želja izberemo tako glasbo, ki bi bila vsem všeč. Ponavadi so to moderne pesmi oziroma tiste zvrsti, ki se sedaj najbolj poslušajo, kot so hip hop, pop in rock. Starejših pesmi ne poslušamo prav pogosto. Ko je vso gradivo zbrano, ga med odmori predstavimo predmetni stopnji naše šole.« Dekleta so nam povedala še, da jim je še posebej všeč, ker letos poročajo v živo, saj so prejšnji 2 leti oddaje posnele vnaprej. Poleg Radia Cvek pripravljajo še tematske oddaje, za katere pa so zadolženi učenci in učenke izbirnega predmeta Radio. Obeležujejo predvsem mednarodne dneve, kot so Prešernov dan, Dan boja proti aidsu, Materinski dan, Mednarodni dan strpnosti. Tematske oddaje zavrtijo med poukom, običajno deset minut pred koncem šolske ure. Te oddaje posnamejo vnaprej pod mentorstvom učiteljice za slovenski jezik, gospe Andreje Vidmar in vezano na tematiko dodajo še glasbo, ki ji ustreza. Tretji sklop Radia Cvek, za katerega je odgovorna učiteljica slovenskega jezika, gospa Zdenka Primožič, so prav tako vnaprej posneti prispevki dogodkov šole, ki jih vsak ponedeljek pošljejo na radio Sora, ti pa se predvajajo v oddaji Kukamo za šolska vrata. Na radiu Cvek pravijo, da šolskih plesov sicer ne prirejajo, zato pa enkrat letno organizirajo karaoke in avdicijo zanjo.


Janja Berčič

(objavljeno v Loškem utripu, marec 2010)

Za poslušanje oddaj Radia Cvek kliknite na povezavo